The Green Lab - Small but perfectly formed

Taking out the 2020 ADNZ Resene Architectural Design Award for the Commercial/Industrial Interiors category was a small (16m2), but perfectly formed, moveable space designed by Pippin Wright-Stow of F3 Design.

Pippin’s brief for The Green Lab was to create a space that could be easily relocated to help bring a communal hub, workshop space, classroom, site office, or meeting space to different communities around Christchurch.

With the internal framing reminiscent of your classic garden shed, top clerestory windows, whitewashed ply, and fold-out fixtures and furnishings have been incorporated to create a very usable and modern space.

Ease of transportation was an important consideration when designing The Green Lab. Integrated structural lifting points and the compact size of the structure allows the unit to be transported via hiab, while the six foundation legs can be individually relevelled to accommodate nearly any site, and power easily accessed via a flexible caravan lead.

The Green Lab stood out to the judges because of the clear love and thought that has been invested. Every surface exudes care and attention whilst maintaining a warm, inviting feel. A well-groomed garden shed: not too rough and rugged, but not too fussy or preened either. The LVL timber beams are exposed but also inconspicuously joined and whitewashed. And while it maintains the overall aesthetic of a container potting shed, the high insulation, double glazing, and clerestory windows ensure a level of warmth and light that encourages occupation rather than storage.

The innovative use of CNC’d  seats, tables, and shelves that pop out from the interior ply cladding transforms the space from a simple box to a comfortable environment for a workshop, office, classroom, meeting hub, or whatever it needs to be, wherever it’s needed.

Photography by    Mick Stephenson and Pippin Wright-Stow.